29 март 2009

За еманципираната жена.
Харесваме ли я?


Живеем във време, което за радост или не на мъжката половинка, съвременната жена стана доста активна фигура и извън типичните за нея места като кухнята у дома например.
Нека заедно да видим направи ли я това по-харесвана в очите на мъжа или това загуби нейната женственост и я превърна в заплаха за по-силния пол.
Срещала съм мъже, с които в разговор съм чувала реплики от рода на: "Аз се кефя на мъжки момичета. Не обичам лигли, а оправни мацки, които не ми ревят на рамото за най-малкото нещо". Не звучи лошо, нали? Супер даже. Тя не ви занимава с това какви обувки да си купи, нито с това, че си е счупила нокътя. Просто отива в магазина или салона за красота и си решава проблема. Тя дори не ви се оплаква за това, че е останала без дребни. Просто иска аванс от шефа си и си решава и този проблем. И така все с лекотата на думичката "просто", тя се справя с живота. Вие сте до нея, но в същото време лека полека на моменти се чувствате сякаш излишен. И така както уж сте харесвал "оправни мацки", започвате да се дразните на нейната прекалена (започвате така да я чувствате) еманципация. Макар и на ум си задавате въпроса: "Ами, ако тя се справя с всичко толкова добре, то тогава за какво съм и аз?!" Страхувате се, че липсата на зависимост от нейна страна към вас, ще ви направи излишен.
Така ли е наистина? Излишен ли е един мъж за любимата си, но еманципирана жена? Харесва ли я той такава или просто се е заблудил, когато си е мечтал за "оправна мацка"?

62 коментара:

  1. Ако еманципацията не се превърне в метод,а е просто резултат,нямам против.По принцип смятам,че повечето жени считат за по-удобно да са зависими и много малка част харесват да са "Оправни",защото е трудно и ограничава много от любимите чисто "женски" занимания

    ОтговорИзтриване
  2. Да отричаш еманципацията, или да се възмущаваш от развитието й, е също като да отричаш електричеството, компютрите и всичко останало, което е следствие на еволюцията ни. Крайно време е да изровим главите си от пясъка и да спрем да я коментираме, като някакво явление. Просто това е лика на съвременната жена.

    ОтговорИзтриване
  3. @анонимен, не смятам, че някой може да отрече факт (или, ако може, то би било неразумно и смехотворно). Прав си, че еманципацията е факт точно толкова явен, какъвто е и факта електричество или компютъра. Защо смяташ обаче, че е време да спрем с анализирането на тези факти? Нима когато си купуваш компютър, не разглеждаш параметрите му и не преценяваш дали са подходящи за твоите нужди? Нима, след като вече си го купил, не го коментираш с никого? И всичко това, означава, че коментираш ЯВЛЕНИЕТО "компютър"? Въпроса, още в заглавието на статията, е написан: "Харесваме ли я?". А още по първият написан коментар, ще забележиш, че така, както еманципираната жена е факт, така има и такива жени, които не са или не им е удобно да бъдат.
    Следователно - коментара по темата не е излишен, но аз ти благодаря за изразеното мнение!

    ОтговорИзтриване
  4. @Ели Цветанова, със същия успех би следвало да коментираш и факта, че се нуждаеш от кислород. Можеш да дебатираш и около силната нужда от храна на човечеството, за да продължи неговото съществувание. Когато коментираш новозакупения си компютър, ти не разискваш хубавите и лошите страни (дебата за еманципацията) на компютрите като цяло, а единствено техническите параметри на конкретната бройка (разбирай еманципираност, егоизъм, липса/наличие на морал у КОНКРЕТЕН индивид). Докато продължаваме да обсъждаме ЗА и ПРОТИВ еманципацията, даваме сила на противниците й да я заклеймят, а това е вселенска глупост.

    ОтговорИзтриване
  5. @анонимен, вселенска глупост бих нарекла само едно - заблудата да не обсъждаме нещо, само защото това може да направи противниците му повече на брой! Живеем в свободна страна и всеки има право на глас, също и възможност да го изрази.
    Относно темите в блога - ако смяташ някоя от тях за банална (или дори всичките, или дори целия блог), то ти също, като всеки свободен човек имаш право на избор. В твоя конкретен случай, ще модифицирам казаното така - Анонимен, ако не ти харесва темата и за теб е баналана, просто не пиши по нея.
    Така би било доста по-учтиво, от колкото да се опиташ да наложиш своите виждания на всички останали.

    ОтговорИзтриване
  6. Да налагам?!?!?! Нима се опитах да наложа някому нещо???? Съжалявам, ако съм засегнал някой и съм го накарал да се чувства огнетен. Бях решил, че тук свободно се изразява мнение. Е явно е "свободно", когато е сходно с нечие.
    ОК.
    Желая успехи! Няма да развалям топлата атмосфера с моите "виждания".

    ОтговорИзтриване
  7. @Анонимен, аз никъде в коментара ти не видях изразено мнение по самата тема. Аз разбрах следното: Темата е излишна.
    Мога да се аргументирам незабавно, ако е необходимо, но ако аз съм разбрала неправилно идеята ти, то моля да ме поправиш.
    Въпросите в темата са следните:
    Така ли е наистина? Излишен ли е един мъж за любимата си, но еманципирана жена? Харесва ли я той такава или просто се е заблудил, когато си е мечтал за "оправна мацка"?

    ОтговорИзтриване
  8. Знаете ли, Ели Цветанова, бях решил, че след пожеланията ми за по-нататъшни успехи, наистина е безмислено да Ви отговарям. Все пак успяхте да ме провокирате с изказването си, че не съм изразил мнение. Та...
    Ако си направите труда да прочетете отново постовете ми, ще се убедите (надявам се), че намирам не "Темата за излишна", а за "излишен" дебата ЗА и ПРОТИВ. Единственото, което се опитвах да кажа е, че е редно еманципацията просто да се приеме от съвременното общество, тъй като тя е функция от неговото етествено развитив (на обществото).
    Въпреки това, Вие явно предпочитате да се фокусирате върху другата част от думите ми. Е добре, нека е така. Съгласявм се с Вас, че никъде не съм изложил нищо, което да се приеме като становище.
    Сега наистина се оттеглям с пожелания за успехи!
    Не е необходимо да ми отговаряте. Смятам, че моето участие в този блог е изчерпано, та дори съм и прескочил вече границата.

    ОтговорИзтриване
  9. @Анонимен, благодаря Ви, че пояснихте.
    На тръгване, аз като жена с добро възпитание, ще ви кажа: Благодаря Ви, че изразихте становищете си по толкова генерално заформен от Вас въпрос. И аз обичам понякога да гледам нещата от високо, но определено се чувствам по-мислеща, когато вникна по-дълбоко и подробно в тях.
    Благодаря още веднъж и заповядайте отново да поспорим. Може би в един момент ще установим, че сме искали да кажем едно и също нещо, но просто сме говорили на различни езици!
    Добре дошъл сте отново!

    ОтговорИзтриване
  10. Много странно. Как емоиите взимат връх, а после преминават в мили благопожелания и демонстрация на обноски...

    ОтговорИзтриване
  11. @Анонимен, милите благопожелания са също плод на емоция. Аз обаче имам нещо повече към това - разум през целия процес! Виждам, че Вие също.
    Е, радвам се да се видим отново! :)
    Ако Ви хареса особено много да си разменяме емоции, контролирано от разум, то можете да промените това общо и сливащо с масата "Анонимен" и да се регистрирате, ако желаете.
    Към милите благопожелания, можех да включа и мило обръщение, но не намирам подходящо за Анонимен.

    ОтговорИзтриване
  12. Не намирам за нужно да се регистрирам там, където не съм особено желан. Ако ми позволите да Ви цитирам, Ели Цветанова. "Анонимен, ако не ти харесва темата и за теб е баналана, просто не пиши по нея."
    Та дори преди това направихте догадка, че съм недоволен от целия Ви блог...
    И? на общия фон, какво би се порменило за Вас, ако се регистрирам? Обръщенията ни помагат единствено да се асоциираме като субекта, към който е насочено изказването и употребата на "мили" такива (обръщения) не би променила нищо за никой, освен измамно чувство за принадлежност...

    ОтговорИзтриване
  13. @Анонимен (щом така Ви харесва), радвам се, че ме цитирате, защото можеше да си запиша неоснователен час за очен лекар. Не виждам къде съм написала, че сте нежелан. Ако исках частен блог с определена група посетители, бъдете сигурен, че така и щях да го организирам.
    Относно обръщенията - съгласна съм с Вас. Само предложих да се отделите от безличното "Анонимен". Отново - свободата да избираш.

    ОтговорИзтриване
  14. Може и да не сте "написала", че съм нежелан, Ели Цветанова, но самото Ви отношение и преливащите от сарказъм изказвания насочени към мен, могат да ме наведат единствено на тази мисъл.

    ОтговорИзтриване
  15. @Анонимен, може ли да оставя това без коментар?
    Нека вместо такъв, просто да ви се "усмихна":

    :)

    ОтговорИзтриване
  16. Щом това Ви прави по-щастлива...

    ОтговорИзтриване
  17. @Анонимен: Всичко позитивно ме прави щастлива!
    А Вас?
    Аз все пак съм един от онези неоспорими (според Вас) факти - еманципирана жена.
    А Вие може би, просто не харесвате "оправните мацки"?
    Беше добре все пак да прочетем как мисли "Анонимен".

    ОтговорИзтриване
  18. Ето тук е тоталното противоречие и доказателство, че не се и опитвате да разберете за какво говоря.
    Не харесвам "оправни мацки"?
    Това, което се опитвах с първия си пост да кажа бе, че според мен всяка съвременна жена (предпочитам го пред "мацка") е РЕДНО да е такава. Опитвах се да разясня, че съвременната жена няма нужда друг да "ловува" вместо нея, за да може да преживее до следващото утро и няма нищо нередно в този "факт", което да се дискутира, одобрява или заплюва.
    Все таки ме приехте за "враг" от самото начало и непонятно (за мен) защо, продължавате в този дух.

    ОтговорИзтриване
  19. @Анонимен, за да поставя този спор в някакъв вид все пак, който държа да има общо с темата ще си позволя да Ви обърна внимание на съвсем първия коментар по нея. Той не е мой, а е на мой гост и участник - Валентин Михалев. Както г-н Михалев писа, така и аз смятам - еманципацията е факт, но това съвсем не означава, че всички жени станаха еманципирани. С това съгласен ли сте г-н Анонимен или в следващия си коментар да приложа и малко примери?
    Е, така погледнато - извинете ме, но при положение, че съществуват по този критерий два модела жени, то какво неестествено намирате в това да се запитаме кой модел харесваме повече?
    В заключение (извън темата) не сте мой враг или поне аз не Ви разглеждам с подобен поглед. Ако обаче трябва да занимавам читателите си със спор, какъвто подехме (далеч от темата), то не смятам, че би им било интересно. Нямам желание никой от доброволните посетители на блога ми (а те са само такива - доброволни) да се отегчава от лични спорове, извън темите.
    Нека спрем това г-н Анонимен. Имаме тема все пак, нали така? :)

    ОтговорИзтриване
  20. "Е, така погледнато - извинете ме, но при положение, че съществуват по този критерий два модела жени, то какво неестествено намирате в това да се запитаме кой модел харесваме повече?"

    На този въпрос ми се ще да отговоря с друг факт. Съществуват повече от един вид средство за транспорт. Освен превозни средства, базирани на ДВГ, или електричество, човечеството може да се придвижва и с помощта на устройства, задвижвани от животинска сила. Факт е, че някои хора все още използват втория вариант. Е, хайде да премислим кой е по-добрия вариант на двата вида средства за придвижване. (това приема ли се, че е по темата? )

    ОтговорИзтриване
  21. @Анонимен, не не се приема, но обещавам, ако някой ден публикувам тема за транспорта, да ви дам знак да се включите, ако желаете!

    ОтговорИзтриване
  22. Е може би трябва търпеливо да изчакам да дойде и моето време.

    ОтговорИзтриване
  23. Четох и вече не мога да се въздържа!
    Ивинявай Анонимен, но ако не ти е това времето, защо се изказваш неподготвен?

    ОтговорИзтриване
  24. Desi0725, дали е удобно да Ви помоля да ми разясните, какво Ви дава основание да смятате, че съм "неподготвен"?
    Като цяло ще се опитам да Ви го разясня. Явно сте чел/а, но въпреки това не успявате да вникнете в полемиката. Не ми е времето, тъй като се оказа, че не съм получил "знак" за включване в темата.
    Сега по-лесно смилаемо ли е?

    ОтговорИзтриване
  25. @Desi0725,г-н Анонимен е над тези неща. За него, всичко, което е факт, не се коментира, защото ще вземе някой да се изкаже "против" и да прецака работата с фактите...
    @Анонимен, не ми се иска да идва време на хора, които се сърдят на целия свят! Усмихни се и давай напред. Не си струва да се разпиляваме с негативизъм по света. Това няма да го направи по-добър, повярвай ми!

    ОтговорИзтриване
  26. Ели Цветанова, през цялото време проповядвате позитивизъм, но въпреки това продължавате с пренебрежителното си и подигравателно отношение спрямо един от гостите на блога Ви. В това ли концентрирате цялата си позитивна енергия?
    И може би тук трябва да спомена и нещо, което би Ви разочаровало. Анализаторските Ви способности не са на ниво. Чудно ми е какво Ви е накарало да си ме представите като намръщено човече, мразещо света около себе си, но предполагам, че не ми е писано да разбера.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен до там ли стигнахте да искате разяснение,сам неможете ли да си разясните
    Лично аз нямам нужда да ми се разяснява,за толкова ли ограничена ме имате
    Не не съм мога и сама без вашата намеса
    Да и след като получите необходимия знак тогава ще се включвате в темите и ако може подготвено

    ОтговорИзтриване
  28. Ооооо....г-н Анонимен, разбира се, че Ви е писано да разберете! Не намирам нищо позитивно в това да посетите блог, да прочетете темата диагонално и да се включите с коментар, в който да обявите автора и в заровен с главата надолу в пясъка, който си губи времето да коментира "явления".
    Това достатъчно изчерпателно ли е като отговор?
    А сега, с това което виждам, вие отново се отдалечавате от темата и отношението Ви и към останалите гости никак не Ви прави чест. Може би това пък е Вашата представа за "позитивизъм"...

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте, нека споделя и своите мисли по тази явно бурна тема. Аз лично определено харесвам еманципирани жени, така както харесвам бързи и мощни коли (с мощни ДеВеГе-та, с много коне под капака, вместо който и да е впряг с животинска сила). Еволюция или не - при все че има жени, които не хареват еманципирани себеподобни, без да задълбавам ще приветствам идеята всеки да сподели харесва ли ги или не. Така може пък нееманципираните да си вземат бележка, кой знае? Познавам много и от единия и от другия вид, и докато съществува такова разделение (определено подклаждано от нееманципираните) - не бих обявил еманципацията за продукт на еволюцията, освен ако като резултат не се появи нов Вид.

    ОтговорИзтриване
  30. desi0725, изисквате от мен да правя неща, в които сам/а не вярвате. Кой Ви даде знак да се включвате в този диспут? М?

    Ели Цветанова, сега поне разбрах на какво се дължи тази нахъсаност. Вие приемате думите от първия ми пост лично. И тъй като лично съм Ви засегнал, то Вие ме описвате като негативен човек, който се държи неуважително и към останалите Ви гости. Естествено, обективизмът не е на почит в тази ситуация. Какво ще кажете на останалите си "гости", които непредизвикано ме обявяват за "неподготвен"? Или това е изцяло в позитивния дух на блога Ви?

    ОтговорИзтриване
  31. gvidinski, не съм съвсем съгласен с Вас. Казвате, че не е продукт на еволюцията (за еманципацията си говорим). Според мен си е точно това. Тъй както са били и първите грамотни хора, които не са довели до нов биологичен вид, тъй както са били и първите учени. Просто това е следващата стъпка в развитието на човечеството.
    Та нима едно време не е било позорно за здрав мъж да изкарва прехраната си седнал зад бюро, вместо да копае и оре нивата с мощни плещи?

    ОтговорИзтриване
  32. @Анонимен, ако Вие наистина сте разбрал на какво се дължи моята "надъханост" е редно просто да се извините, когато установите, че сте засегнал някого ("И тъй като лично съм Ви засегнал, то ..."), а не да продължавате в този дух. Кажете ми моля, какъв е смисъла да виждате, че с обида, която сте нанесъл (независимо дали умишлено или не) сте "нахъсал" някого да си представи Вас (г-н Анонимност) като негативна личност, освен ако нямате нещо лично към мен, което бихте искали да изразите по този начин?
    Не е сложен въпроса, нали?

    ОтговорИзтриване
  33. Ели Цветанова, въпросът Ви никак не е сложен, както и отговора: Извинявам се!!!
    Получихте го!
    Сега обаче ми остава и аз да получа извинение, че не сте се опитала да разглеждате думите ми като становище по даден въпрос, а единствено сте търсили лична нападка в тях.
    И тъй като думите ми са нанесли обида - извиних се.
    Остава да прецените какво нанасяте Вие със саркастичните си изказвания по мой адрес, както и с нежеланието да вникнете в тезата на опонента си.

    ОтговорИзтриване
  34. @Анонимен, благодаря за извинението. Позволете ми да не Ви отвърна със същото, тъй като не намирам Вашето за искрено. Причината - не съм търсила никаква нападка в думите Ви, най-малкото защото не очаквам блогът ми да се превърне в бойно поле. Аз се сблъсках с нападката Ви ("Крайно време е да изровим главите си от пясъка и да спрем да я коментираме, като някакво явление.").
    Ако трябва да се извиня, то моля да ме извините, че не видях мнение по темата, освен обявяване на същата за излишна!

    ОтговорИзтриване
  35. @gvidinski, хареса ми тезата Ви. Чудя се, дали не сбърках, като станах еманципирана?! Може пък този "друг вид", за който говорите да ми бъде по-интересен! :)

    ОтговорИзтриване
  36. Целта ми не е била да обиждам когото и да било. Затова се и извиних. Намирате го неискрено - ОК. Имате това право.

    Само като последно разяснение "Крайно време е да изровим главите си от пясъка и да спрем да я коментираме, като някакво явление." трябваше да е насочено към обществото ни като цяло, а не лично към Вас. Тъй като го приемате лично - извиних се.
    От тук насетне за мен остава единствено впечатлението, че съм нежелан гост в блога Ви.
    Вероятно отново ще го посещавам, но ще се старая да сведа до минимум участието си в него, за да не нарушавам хармонията.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  37. @Анонимен, дали правилно съм прочел заглавието на темата? Всеки има право на мнение. Но дали сте съгласен (или може би съгласна) с моето? Ок, както казах - веки има право на мнение, а аз своето вече го изразих :-). Що се касае до "мощните плещи" - те отново са на лице, и тъй като оането до голяма степен е автоматизирано, това е позволило на все повече "мощни плещи" да застанат зад бюро - проектирайки мостове, сгради, ракети и какво ли още не, но това е вече голямо отклонение. Едно време се говореше за "Научно-техническа революция" с ударение на а-то. В тази революция бяха въвлечени и много жени. Еманципирани? Със сигурност. Нима жените астронавти са по-лоши майки? Моята например проектираше кораби - страхотно! Но това съвсем не я правеше половин жена! Това, че мъже се занимават с градинарство (цветя и подобни) прави ли ги половин мъже? Особено ако някой такъв е брилянтен математик, физик, генерал или каквото си изберете? Можем много да изпишем по въпроса...

    ОтговорИзтриване
  38. @Анонимен, мнооооого жалко, че направихте коментара-уточнение толкова късно.
    Още когато "усетихте", че не сте разбран правилно, беше добре да направите уточнението си, ако наистина е така.
    Сега мога и аз да поднеса извинението си, с което се надявам да Ви убедя, че сте добре дошъл в блога, както и да Ви припомня теорията си от преди няколко коментара - "Може би в един момент ще установим, че сме искали да кажем едно и също нещо, но просто сме говорили на различни езици!"

    ОтговорИзтриване
  39. gvidinski, защо продължавате в духа на досегашните изказвания? Надявах се, че с Вас поне можем да проведем нормална дискусия, след като не съм Ви обидил с нищо. Вие обаче предпочитате да ми разяснявате, че всеки има право на мнение, а това, че не съм съгласен с Вашето си е мой личен проблем. Да, прав сте. Това не Ви касае. Но аз единствено исках да Ви изложа и своята гледна точка и да проведем разговор. Явно не ми е писано да се случи в този блог. Явно за всеки съм нахалника, който трябва да бъде скастрен.
    Останете си със здраве!

    ОтговорИзтриване
  40. @Анонимен, моля не приемайте толкова лично всичко казано. Видяхте аз как "сбърках" и се поправих едва, когато се извинихте и пояснихте.
    И двамата с gvidinski изразявате мнението си. Никъде, никой не е поставил задължително условие да прповядвате една и съща мисъл. Нормално е да имате различни виждания, вие сте различни хора.

    ОтговорИзтриване
  41. @Анонимен, нека ти изложа своите впечатления. Темата е да споделим харесваме ли еманципираните жени или не. От изложеното до сега, много малко бе по темата, и много - личното. Но добре, хора сме все пак, и истината се ражда в спора. И ако ще правим диалог, апелирам за фокусиране по темата, без язвителни упреци.
    Така.
    Хайде да си поговорим.
    Вие харесвате или не еманципираните жени? Да, има ги, сред нас са и може би стават все повече (дай Боже).

    ОтговорИзтриване
  42. @desi0725, и все пак, може ли да чуем какво е вашето мнение за еманципираните жени?

    ОтговорИзтриване
  43. Ели Цветанова, това се опитвах да кажа и аз на г-н/г-жа gvidinski - различни хора сме. Като отговор ми обясниха, че всеки имал право на мнение.

    gvidinski, не харесвам лиглите, които постоянно висят на нечий врат. Така отговарям ли на въпроса? Или за да няма недомлъвки е по-добре да кажа директно: Да. Харесвам ги (еманципираните жени).
    И говорорейки за преобладаващото "лично", г-н/г-жа desi0725 не каза нито дума по темата, а единствено ми размахваше гневно пръст. В този ред на мисли, защо никой не му/й направи забележка.

    Е след последното изречение, как да послушам Ели Цветанова, която казва: "Анонимен, моля не приемайте толкова лично всичко казано"?
    Как да не смятам, че запълвам вакантната воля на черна овца в затворения Ви социум??

    ОтговорИзтриване
  44. Наистина, явно прекалих с "госотприемството" на всички ви, затова накрая искам да поднеса извиненията на всички, които четат, защото явно обиждам всеки, който отвори страницата.

    ОтговорИзтриване
  45. Здравейте!

    Аз ще пропусна всички коментари над моя и ще говоря директно за статията.
    Първо, мъжът не е излишен, смятам, че няма спор по този въпрос. Всичко е чудесно до един момент, но от някаква възраст нататък дори и най-оправният човек има нужда от другар до себе си. А ако той се чувства излишен, значи всъщност не е съвсем еманципиран :)
    Второ, естествено, че я харесва такава, та нали се е влюбил в нея със сърцето си! А еманципацията и дискриминацията, като социални явления, нямат нищо общо със сърцето! Имаше някаква поговорка в духа "не се променяй, защото любимият ти се е в влюбил в това, което е видял в началото". Има някаква истина в нея, но естествено, не е абсолютна. (И все пак, мога да кажа, че я изпитах на гърба си. Преди години се промених, станах подчинена и примирена, за да угодя на човека до мен. Съответно, той изгуби интерес към мен и си намери по-вълнуваща нова любов. Това е положението, мили еманципирани жени.)
    Проблемът с харесването е, че всъщност никой (нито мъжете, нито жените), не е толкова еманципиран, колко му се иска или колкото му се струва. Все пак масова психология, насаждана повече от 20 века, не се променя за 5 дни. Така че е нормално след първоначалния ентусиазъм мъжът да почне да се дразни на някои от нещата, които преди това е харесвал. Според мен това се дължи на факта, че, когато човек е влюбен, любовната заплесия изтрива рационалното (т.е. в голяма степен социалното) мислене и човек обича безусловно и истински. След това, когато първоначалното зашеметяване отмине, човек се завръща към нормалното си ежедневно мислене и, без да иска, започва да се подчинява отново на обществената нагласа, а тя казва, че не може жената да е самостоятелна. Със сърцето си я обича такава, каквато е, но не може да премахне заученото от съзнанието си. Оттам идват и терзанията на мъжа харесва ли я такава или само се е заблудил.
    Освен това, според моя опит мъжът винаги се пробва да направи жената поне малко зависима, дори и без да го съзнава, а жената винаги има моменти, в които се оставя да бъде зависима или поне й се иска. Просто живеем в 21-ви век, не в 31-ви!
    И накрая, имайки предвид изписаното по-горе, ще завърша с един Disclaimer: всичко това си е мое лично мнение и не желая то да послужи като отправна точка за спор.

    ОтговорИзтриване
  46. @Ел, чудесно казано!
    Благодаря ти, че изрази мнението си и се присъедини към темата!
    Определено има огромен резон в думите ти, но нека спра до тук, за да не се озовем в женски синдикат на еманципирани жени!
    Благодаря още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  47. Ели и Анонимен мисля че ако седнете на кафе, много ще си допаднете.
    с извинение , че не е по темата.
    Може и да не вярвате ,но и двамата сте прави.

    ОтговорИзтриване
  48. gvidinski Разбира се че ще изкажа мнението си за еманципираната жена.

    Еманципираната жена тя трябва да изглежда добре, да е винаги във форма и на ниво, защото просто ежедневието й го изисква

    Любопитно изследване показва, че в днешно време еманципираните жени предпочитат да имат до себе си мъже, които са добри домакини.

    Еманципацията наистина е интересен проблем Малко са истинските жени, но още по-малко са истинските мъже… Еманципацията е нож с две остриета
    Хайде стига толкова от мен

    ОтговорИзтриване
  49. Сега по темата,еманципацията се изразява във възможността на различните полове,раси и етноси в едно общество да имат равни възможности и права.
    темата би трябвало да провокира мъжете,но моето мнение, вследствие на наблюденията ми е следното:всеки се бори да оцелее,със средствата които има
    те могат да са интелект, характер, професионализъм и т.н.
    но могат да са и сладко тихичко блеене,захарно мрънкане и талант да живееш изцяло на чужд гръб.
    Кое е по -добре?
    Какви са разултатите около вас?

    ОтговорИзтриване
  50. Еманципираната жена е факт, както казаха и други гости, взели участие по темата.
    Нека споделя и аз своите наблюдения.
    Аз лично я харесвам, но това може и да е пристрастно мнение, тъй като определям себе си като такава - еманципирана жена.
    Нямам нищо против "лиглите" или "захарните куклички", но не бих казала, че им завиждам, макар и благородно.
    Да бъдеш еманципиран, често отзначава да поемеш по-голям товар върху себе си, от колкото, ако просто си лежиш по гръб и кажеш "Аз съм жена и не е моя работа да изкарвам прехраната на семейството".
    Понякога това звучи примамливо за уморената от отговорности еманципирана жена. Аз даже съм си казвала "Защо не мога и аз така?! Сигурно е готино!". Да, но изглежда еманципацията не е толкова въпрос на избор, колкото на природа.
    Аз не мога да променя модела си и да се превърна в "захарна кукличка", колкото и понякога да се чувствам уморена.
    Еманципацията, умението ми да се справям сама е една сигурност, която допълнително ми вдъхва увереност, че каквото и да се случи, аз ще отцелея, без това да зависи от някой друг, а от мен самата.

    ОтговорИзтриване
  51. @Анонимен, надявам се днес, като един нов ден от скромния ни живот, да се опитаме да поставим и ново начало с Вас.
    Каня Ви отново в темата, защото сте интересен събеседник и ми е приятно да общувам с Вас.
    Надявам се да не сте се почувствал огорчен от нашия "социум", защото едва ли някой от нас е целял това.
    Заповядайте отново!

    ОтговорИзтриване
  52. @мини, талантът да се "живее на чужд гръб" според мен не е запазена марка само на жените. Не са никак малко и мъжете, които си подреждат живота, осланяйки се на този си "талант".
    По отношение на равните възможности и права - ами определено ги има. Както споменах по-рано те са ФАКТ.
    Ако трябва да обобщя всичко, което вчера се опитах да кажа, атакувайки вятърните мелници, то еманципирана жена е тази, която ИМА възможност, НАЛАГА й се и се ГРИЖИ за прехраната си (на себе си, на цялото семейство, или поделено с партньора). И тъй като това описание за мен лично (подчертавам за останалите - ЗА МЕН ЛИЧНО) отговаря на повече от 90% от българските жени, то за мен е наивно да се обсъжда въпросния тип жени. Може би много хора смесват "еманципирана" с "преуспяваща" и от там се раждат полемиките.
    А иначе би следвало да коментираме и еманципирания мъж - сам си готви, пере, глади... Но това сякаш си го приемаме за нормално. А защо?

    В заключение - след като по-голямата част от жените поемат наравно с мъжете отговорността за по-доброто битуване на семейството, или своето собствено, то не смятам, че това е някакво ново явление, за което да се чудим: Има ли то почва у нас.

    ОтговорИзтриване
  53. Анонимен, така е и мисля, че с това изказване направо изчерпа темата.

    ОтговорИзтриване
  54. @мини, не мисля, че спираме до тук, освен ако Анонимен не реши, че няма защо да отговаря на следващия ми въпрос:
    "А иначе би следвало да коментираме и еманципирания мъж - сам си готви, пере, глади... Но това сякаш си го приемаме за нормално. А защо?"
    Ето такова нещо аз не мога да приема за нормално. И знаеш ли Анонимен, не защото не би било нормално човек сам да се погрижи за личната си хигиена и да си забърка някоя и друга вкусотия в кухнята, а просто защото подобен модел мъже буквално се броят на пръсти.
    И ако сега разгледаме еманципацията от тази позиция, то - кажете ми, дали тя се е отразила еднакво и на двата пола?

    ОтговорИзтриване
  55. Ели Цветанова каза "а просто защото подобен модел мъже буквално се броят на пръсти"...

    Не, не се. Всеки мъж би могъл да се справи с това. Заблудата тръгва от там, че все още си правим някакво измислено разделение на домашните задължения (навлизаме в съвсем различни води вече). Така, както приемаме домакинската работа за чисто женска, и както приемаме да кажем ремонтни дейности и поддръжка (електричество, автомобили, жилище и т.н.) за чисто мъжка.
    На практика всеки мъж би се справил с кухнята и хигиенизацията, ако живее сам. Аналогично, всяка жена ще си смени изгорялата крушка, АКО СЕ НАЛОЖИ.

    ОтговорИзтриване
  56. @Анонимен, аз не казах, че мъжете не могат да се справят сами с приетите за чисто женски занимания, а само казах, че се броят на пръсти тези, които го правят. Ето затова, бих ги нарекла - рядкост!

    ОтговорИзтриване
  57. Това, че са избрали да НЕ ГО правят (намерил на кифлата мекото), не го прави ЗАВИСИМ. Зависим (нееманципиран) си само в случая, в който НЕ МОЖЕШ да се справиш сам. (нали по замисъл това беше еманципацията? Разкъсване на оковите на зависимостта?)

    ОтговорИзтриване
  58. ти за себе си ли пиобликуваш? тоест представяш това което си ти ли?

    ОтговорИзтриване
  59. @milen, радвам се, че се присъедини към блога!
    На въпросите ти, ще си позволя да отговоря с въпрос - Красиво ли би било да пиша за други хора и да разкривам тяхната същност в публичното пространство?
    Ще се радвам, ако ми отговориш, за което предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
  60. Незнам какви са характерситиките на еманципираната жена, но днес една жена ме покани на среща. Е... преди това даже я харесвах! Хубаво е всеки да си знае ролята в играта според мен! Иначе уважаеми дами бих ви казал в коя категория ви поставя подобен вид агресивност според много мъже(не само спред мен), но вие и без това знаете :-)

    ОтговорИзтриване
  61. Мъжете щом се чувстват комплексирани при една силна жена, значи не са достатъчно силни колкото си мислим.
    Да си еманципирана жена е нещо уникално според мен и не всички жени могат да са такива. Крайно време е вече жените да не се примиряват със полови ролевите стериотипи на мъжете, които оставят трайни психически отпечатъци в живота им.

    ОтговорИзтриване
  62. Здравейте,

    случайно попаднах на темата, Явно никой не е писал отдавна тук, но да се включа и аз. Някъде бях чел, че всъщност силните мъже не харесват еманципирани жени, и ми звучи логично.

    ОтговорИзтриване