26 март 2009

За кражбата на идеи.
Как да ги накажем?!


Случвало ли ви се е някой, някога да открадне ваша идея и изпитали ли сте чувството на безсилие в такава ситуация?
На мен да. Случвало ми се е неведнъж.
Нека видим какво се получава всъщност.
Вие сте на страхотна позиция в сериозна фирма. "Конкуренцията" от колеги (колкото и да ни учат на "team building") никак не е малка и всеки иска да направи добро впечатление на шефа си, на прекия си началник, на колегите си дори. На хоризонта се задава възможност за изява - необходимост от свежа идея за разрешаването на даден фирмен казус. Вие се вдъхновявате! Казвате си: "Yes! Това е! Аз знам как можем да разрешим този въпрос! Ей сега ще ги зашеметя с идеята си! Повишението не ми мърда!"
Започвате активна работа по проекта. Не спите, не се храните, мислите и действате само по този въпрос.
Всички знаем обаче, че едно несподелено с някого вдъхновение, някак си не е пълно...не е истинско. Иска ви се да разкажете на някой. Мислите си - колегата. "С него си имам приказка, обядваме заедно, готин е и мисля, че мога да му се доверя. Да, с него ще си споделя!" Отивате, вдъхновено го каните на по бира след работа и му разказвате цялата си идея, с най-малките подробности. Накрая, нищо не подозиращи, даже го питате: "А, как мислиш? Дали шефа ще остане доволен? Дали ще ме повиши? И заплатата сигурно ще ми вдигнат!"
Прибирате се удома, лягате си доволен, че сте измислили нещо страхотно! Нямате търпение "да стане утре", да влезете в кабинета на шефа и да му представите проекта си. Мислите дори за това с какво да се облечете...
Ето, става "утре". С нетърпение пристигате първи в офиса. Казвате си: "Нищо, че ще съм първи. По-добре да изчакам да дойде шефа и веднага ще вляза при него, докато не го е завъртял графика".
Пристигате в офиса и с ужас виждате, че вашия мил колега вече е дошъл на работа (толкова рано?!) и е в кабинета на шефа, с който води важен разговор на затворени врати.
Ужас! Мисите си: "За какво ли говорят? Боже, та вчера пих бира с него! Аз толкова много си споделих, а той дори не каза, че трябва да говори за нещо с шефа!" Мислите за всичко друго, освен за това, че в онзи кабинет, сега, в този миг, някой друг представя вашата идея за своя! Не, не искате дори за секунда да си представите такава вероятност!
Познато ли ви е?
Кофти, нали?
Хайде споделете сега, какво бихте направили, когато е повече от ясно какво се е случило?

8 коментара:

  1. Use the Power!
    Така, време е за действие. Сещам се за няколко неща, които нашят колега не знае - основни при това. Първо - всяка идея има подводни камъни, а като нейни създатели - ние имаме приемуществото да сме запознати с тях. Второ - много е вероятно вече да сме помислили и за тяхното отстраняване. Трето - познавме до най-малкия детайл идеята - все пак това е нашата идея, нали така.
    Добре - мисля, че въоръжени с тези три безценни оръжия можем да действаме. Обаче има един проблем. Всяка не добре планирана атака обикновенно завършва с поражение - а ние искаме точно обратното. Трябва ни тактика. Трябва да подберем правилния момент за действие, а за тази цел ни е необходимо време.
    И в този момет подминаваме офиса, усмихнати както винаги, отправени към работното си място - нашата стратегическа база, мястото където ще разработим своя план за битката.
    Use the Power! - иммено, мощта на интелекта си!
    (To be continued)

    ОтговорИзтриване
  2. Жоро,
    Благодаря ти за коментара!
    Прочетох внимателно и съм съгласна с теб, че човек трябва да има стратегия на действие.
    Би ли споделил с нас, ако на теб се случи подобно нещо, каква стратегия би приложил?
    Би ли спрял да разговаряш с колегата си или просто ще му покажеш, че си наясно с действията му и как ще го накажеш за това?

    ОтговорИзтриване
  3. Случвало ми се е и продължавам да се паря. Не отвръщам на удара.Обикновено просто отписвам човека от хората, които уважавам. Не отвръщам на удара. Това би ме принизило до нивото на мошеника.
    Ако шефа си е на място, рано или късно нещата си идват на мястото.

    ОтговорИзтриване
  4. Krizt, ти изглежда си фен на великия принцип: "Убий глупака с мълчание!".
    Аз също го харесвам много и често го прилагам. В една такава ситуация обаче (може би защото ние жените имаме и малко злоба в повечко), аз лично не бих постъпила така навярно. Причините ми биха били най-малко две - едва ли ще имам търпението да изчакам евентуалното "просветление" на шефа, а втората, че просто незнам как ще спя през това време! Боя се, че бих го одушила с голи ръце въпросния колега, та ако ще да го лежа после! :)
    Последното беше шега, но не далече от истината! Аз бих измислила план, скойто да му дам урок!

    ОтговорИзтриване
  5. Ами според мен глупак не се убива с мълчание, напротив така е много удобно за въпросния наглец.Не съм изпадала в такава ситуация, но ето как реагирам в подобни:
    Усмихвам се широко, оставам все така симпатична, и точно кокато врага се отпусне на сбирка с подбрани хора , но не точно шефа, а такива от поднивата и такива които по клюкарят, докато си бъбрим приятески изстрелвам дружелюбно въпроса към наглеца ,гледайки го право в очите, така че всички да обърнат внимание.Нещо от рода " Много си готин, бе Х ,ама още се чудя ,задължително построено като въпрос.и чакаш отговор ,съвсем наивно гледайки.
    Е станалото няма да се промени, но ако си изиграеш добре картите, ще се почувстваш значтително по добре.И ще ти е за поука.

    ОтговорИзтриване
  6. В подобен случай ще постъпя по два различни начина. Зависи дали този колега е мъж или жена. Ако е мъж и ми открадне толкова нагло идеята, най-вероятно другия път ще направя така, че той да се изложи пред шефа. Ще му дам фалшива идея, пък нека да я споделя.

    Ако е жена всеки ден ще започна да я дразня. Например ще й кажа "Здравей, не се притеснявай, че ми открадна идеята. Нищо, че за малко не ме уволниха" и т.н. Това се нарича доколкото си спомням обратна психология и когато го кажеш на човек той ще се почувства доста гадно, въпреки това, че всъщност ти не му казваш нищо лошо.

    ОтговорИзтриване
  7. Ах Цецо, хитрец си ти!
    Да не съм на мястото на колежката ти, но ако все пак съм, искам да ти кажа, че ще ми доставиш върховно удоволствие с това, че ще ми показваш ежедневно колко добре съм те подредила. :)
    Сякаш идеята ти за тактика при мъж нарушител е по-добра. Хитро! Хареса ми!
    Btw, благодаря, че се присъедини към блога ми учителю! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Елиминирам подобни неща в зародиш-никога не споделям идеи,преди почти окончателната им реализация във времето,ако и тогава изобщо го направя:)Нямам потребност от съмишленици,много по-силна е потребността ми да се наслаждавам на реализацията,за която отговарям лично и да мисля как да е уникално-тоест да носи част от мен:)
    Досега не са ми крали идеи,нито някой е представял нещо пред мен от мое име-не давам и никога вид,че замислям каквото и да било или работя под пълна пара върху проект-напротив доста лежерно и отнесено се държа:)Добронамерена заблуда;)За да не се стига до глупости,не за друго;)

    ОтговорИзтриване